Kendi Müziğimiz Müzik Etkinliği Etkinlik Planı
Etkinlik Çeşidi: Müzik Etkinliği ( Küçük Grup Etkinliği)
Yaş grubu: 45-60 Ay
Materyaller: 23 adet karton bardak
Sözcükler: Çalgı, ritim, ölçmek
Kavramlar: Önce-şimdi-sonra
Yöntem ve Teknikler: Göstererek yaptırma
KAZANIMLAR VE GÖSTERGELER
Motor Gelişim
Kazanım 5: Müzik ve ritim eşliğinde hareket eder.(Göstergeleri: Bedenini, nesneleri ve vurmalı çalgıları kullanarak ritim çalışması yapar. Müzik ve ritim eşliğinde çeşitli hareketleri ardı ardına yapar.)
Bilişsel Gelişim
Kazanım 11: Nesneleri Ölçer. (Göstergeleri: Standart olmayan birimlerle ölçer.)
ÖĞRENME SÜRECİ
Bu iki küçük grup etkinliğinde sınıfı bölmek için çocuklar içinde mavi ve kırmızı renkte kartların bulunduğu kutudan kart seçerler. Çocuklar seçtiği karta göre öğretmeniyle etkinlik alanına gider.
Çocuklar sınıfta bir çember oluşturur. Etkinlik başlamadan önce “Şarkı Söyle Dans Et” şarkısı hep beraber söylenip şarkının hareketleri yapılır. Ardından herkes çemberde olduğu yere oturur. Öğretmen “ Müzik dinlemeyi seviyor musunuz? Müzik yapmak için hangi aletler kullanılır? Müzik aletlerinin hepsine ne denir?” sorularını sorup cevaplarını aldıktan sonra “Müzik aletlerinin hepsinin ortak adı çalgıdır. Peki sizce bardağı bir çalgı olarak kullanabilir miyiz?” der ve çocuklara sırayla karton bardakları dağıtır. Ardından bardaklarla ritim çalışması yapılacağı söylenir ve ritim kelimesinin anlamı anlatılır. Ritim çalışmasına başlanır. (el çırp, el çırp, bardağı al, yana koy) bu şekilde bardaklar çember içinde döner. Tur tamamlanıp çocuklar ritmi öğrendiğinde “minik tırtıl, koza yapmış, kelebek olmuş, sonra uçmuş” sözleri ritme uygun olarak söylenip çalışma tekrarlanır.
Not: Şarkı söyle dans et youtube’den açılır.
DEĞERLENDİRME
Ritmimizi oluştururken ilk önce hangi hareketi yaptık?
Ellerimizi iki kez vurduktan sonra hangi hareketi yaptık?
Ritmimizin hareketleri sırasıyla nelerdi?
UYARLAMA
Görme engelli çocuk varsa; ritim yönergesi verilir. Çalması gereken ritim öğretildikten sonra ona ritim tutma görevi verilir.